Korfák

Korfák

A korfák csapata

2021. december 13. - Korfák

Blogunk a korfák bemutásának céljából jött létre. Szívügyeinkhez tartozik, hogy minél több emberhez eljusson az információval teli korfák létezése. Csapatunk a mély kutatómunkák után a legbiztosabb és legfrissebb információkkal tud szolgálni. 
Először is kezdjük azzal, hogy mik is azok a korfák?
Egy adott népesség lakosságának nemenkénti korelosztását ábrázoló grafikont szokás korfának nevezni. Háromféle korfa-típust különböztetünk meg, ahol a korfa formája az adott népesség korstruktúráját is jelzi:

Piramis alakú korfa: a növekvő népesség korfája – itt széles az alap, ami fölfelé gyorsan keskenyedik, hisz sok a fiatal és magas a halandóság. A korfa tradicionálisan ilyen, ez jellemző ma a természeti népekre, a fejlődő országokra.

2_2_korfa_gyarapodo.png
Harang alakú korfa: a stagnáló népesség korfája – itt a fiatalok és a középkorúak aránya közel egyformán magas, a korfa csak az idős népességnél keskenyedik el és veszi fel jellegzetes, haranghoz, méhkashoz hasonló formáját.

2_2_korfa_stagnalo.png
Urna vagy hagyma alakú korfa: a fogyó népesség korfája – ez keskeny alapú, felfelé kissé szélesedő forma, amit a fiatalok arányának csökkenése, az idősek arányának növekedése okoz. Ilyen korfával rendelkezik sok fejlett ország, többek között Magyarország is.

2_2_korfa_fogyo.png 

Az elkövetkezendő bejegyzéseinkben mélyebb betekintést kínálunk egyes országok korfáinak jellemzőibe. Tartsatok velünk! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://korfak.blog.hu/api/trackback/id/tr9016782840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása