Korfák

Korfák

Niger korfája

2022. január 03. - Korfák

A Niger korfa piramis formátumárul leolvasható, hogy szabályosan fiatalodó társadalmi berendezkedésű, minimális férfi többséggel. A populáció folyamatosan növekszik, ami várhatóan csak fokozódni fog a következő 20 évben, majd drasztikusabban a következő 50 évben. A magas születési ráta a népességnövekedést segíti elő. 1950-hez képest a népesség a tizenkétszeresére növekedett. Valamint ekkor, látványos női többség volt.

1950

Niger össznépessége 2,5 millió volt 1950-ben Ebben az időben egy fiatalodó társadalmat látunk, ahol nagyon sok gyermek született, de magas a gyermekhalandóság is.  A legidősebbek 85 évnél fiatalabbak voltak. A nők és a férfiak aránya többnyire hasonló. A piramis szabályos alakú, nem töri meg háború, ki- és bevándorlás.

2019

A korfa alakja nem változott nagyon sokat, de az látszik, hogy még mindig nagyon sok gyermek születik és még mindig magas a gyermekhalandóság, de az is látszik, hogy az idősebb korosztály létszáma magasabb, mint 1950-be. Ennek a javuló orvosi ellátás lehet az egyik oka. 

2100

2100-ban az össznépesség becsült száma 165 millió, ami tízszerese, a mai népességnek. Ezzel párhuzamosan a korfa alakja várhatóan jelentősen megváltozik. A piramis jellegből oszlop alakúra változik. Ennek számtalan oka lehet, de valószínűleg kevesebb gyerek születik majd és csökken a gyermekhalandóság. Eközben folyamatosan javulnak az egészségügyi körülmények és az idősek egyre tovább élnek. A legmagasabb életkor majdnem eléri a 100 éves kort. Az életkor előre haladtával fokozatosan csökken a népesség, ami azt is jelenti, hogy nem terveznek háborúval, elvándorlással, beköltözéssel. A férfiak és a nők aránya szinte megegyezik.

Javaslat:

Ahhoz, hogy ezt a formát elérjék, fontos az egészségügyi rendszer folyamatosan fejlesztése, magas szintű fenntartása. Fontos az egész ország fejlesztése, az ivóvíz és étkezés biztosítása. Fontos a biztonságos lakhatás. Fontos az emberek képzése mind az egészségükkel, mind a táplálkozással kapcsolatba. Fontos munkahelyek létrehozása, hogy az emberek ne vándoroljanak el. Látszik, hogy Afrika egy népességrobbanás előtt áll.

niger1950.png

 

niger2019.png

 

niger2100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://korfak.blog.hu/api/trackback/id/tr4516802452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása