Korfák

Korfák

Görögország korfája

2022. január 03. - Korfák

Következő bejegyzésünkben Görögország népességét szemléltetjük.

2019

A képen a legfrissebb forrásaink alapján 2019-es korfa látható.  Görögország teljes népessége 10,473,452 fő. A korfáról leolvasható adatok alapján látni, hogy a nők és férfiak nemenkénti megoszlásának százaléka nagyon hasonló, kis százalékokban tér el csak egymástól. A 0-tól  49 éves korig a százalékok nőnek a nőknél s a férfiaknál is. Legnagyobb arányban a 40-49 évesek vannak onnantól egész egyenletes arányban csökken 99.-edik évig. 

Férfiaknál és nőknél bár kicsi a százalékok különbsége mégis érdemes megnézni, hogy 45-49 éves korig, ahol a két nem aránya teljesen megegyezik, a férfiaknak aránya nagyobb, onnantól azonban a nők aránya nagyobb. Feltűnő a 80-84 évesek közötti eltérés a férfiak és a nők között. A férfiak bár kiskorban többen vannak a nők nagyobb számban és tovább élnek.

2019- urna alakú

1950 -az össznépesség száma:7,668,791.

Egy 1950-ben mért adatok alapján látszik, hogy abban a korban jóval nagyobb számban voltak a fiatalok. A nők és férfiak száma körülbelül ugyanakkora. Az 5-9 éves korosztályban kevesebben vannak, mint az eggyel fiatalabb és eggyel idősebb sávban, ennek oka valószínűleg a második világháború. A 30-34 éves korosztály létszáma is kicsit kevesebb, köszönhető ez talán az első világháborúnak.

2100-ra saccolva  az emberek száma 6,583,364 fő lesz, ami jelentős csökkenést mutat . Ezzel együtt a korfa alakja teljesen megváltozik 15,-49. éves korig az emberek száma egyenlő és látható a tetején ,hogy kevesen de már vannak 100+ is megélik . A korfa alakja az előző adatokhoz képest sokkal kiegyenlítettebb és majdnem két oldala teljesen egyvonalban van. 

Megemelkedik az életkor, valószínűsíthetően a fejlődő orvostudománynak és a gyógyszerek fejlődésének eredményeképp. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb gyermek születik, öregedő társadalmat látunk. Egyre kevesebb ember tart el egyre többet, mert az idős emberek nem dolgoznak. Elszegényedik az állam, sok támogatást, segélyt kell fizetnie az idősek számára. Idős korban egyre több az egészségügyi kiadás (több kórház, több gyógyszer), Egyre kevesebb az aktív dolgozó (pl. a kórházakban)

Javaslat:

Kedvezőbb gyermekszületési és családtámogatással lehetne növelni a születések számát.

Adóval is lehet ösztönözni a gyermekvállalást.

Lakásvásárlási támogatás (CSOK mintájára) a gyermekes családok részére.

Egészség megőrzési programok bevezetési, egészségügyi szűrő programok ingyenessé és kötelezővé tétele.

Munkalehetőség biztosítása az idős emberek számára, hogy ne kelljen annyi embert eltartani. Ekkor az idősek is hasznosnak érzik magukat és a társadalomnak is jót tesznek.

 

greece1950.png

 

greece2019.png

 

greece2100.png

A bejegyzés trackback címe:

https://korfak.blog.hu/api/trackback/id/tr9816783190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása